Guide: Den rette placering af akvariet

Placeringen af akvariet er vigtig for dets balance.

Få mest ud af dit akvarie ved at vælge en god placering. Det har ikke bare betydning for, hvor meget du vil komme til at nyde den lille oase, det vil også sikre fiske, der trives, og det vil hjælpe dig i kampen mod alger.

Placering af dit akvarie

Placeringen af dit akvarie er altafgørende ift. om miljøet i tanken er stabilt. Her får du 4 overvejelser, du bør gøre dig:

1. Stil dit akvarie et sted, hvor du kan nyde det

Tænk over, hvor du står og sidder i det daglige. Det er oplagt at placere akvariet i øjenhøjde, der hvor du bruger meget tid. Sidder du meget i sofaen er det oplagt at placere dit akvarie i nærheden og i en passende højde, så du let kan følge med, hvad der foregår. Placerer du dit akvarie et sted, hvor du skal nyde det stående, så er det værd at overveje at få det godt op i højden.

2. Stil det et sted uden for meget aktivitet eller risiko

Nogle fisk bliver nemt stressede, hvis der er meget aktivitet eller leg omkring akvariet. Stiller du eksempelvis dit akvarie på et gangareal, hvor du og familien ofte går forbi kan nogle fisk let blive stressede.

Akvarier placeret hvor der er meget aktivitet er selvfølgelig også mere udsatte for uheld. Flytter du på tunge sager, eller kommer nogen til at tumle ind i akvariet er der stor risiko for at der kan ske ulykker.

3. Undgå direkte sollys

Undgå at akvariet står i direkte sollys. Direkte sol vil gøre det svært at styre temperaturen i akvariet, og det vil helt sikkert give kraftige algeopblomstringer i dit akvarie.

Tænk over, hvordan du placerer akvariet i forhold til vinduer. Er der direkte sol i løbet af dagen er det ikke det mest praktiske sted, at stille akvariet.

4. Sørg for, at akvariet står solidt og i vater

Hvis akvariet ikke står i vater, vil det være tydeligt at det står skævt, når vandets overfalde ikke flygter akvariets øverste kant. Det er for det første ikke særligt kønt, men på større akvarier kan det meget let medføre utætheder.

Et akvarie der ikke står solidt og i vater har større risiko for at blive utæt. Står akvariet skævt, er der et ujævnt tryk på understellet/møblet, der kan medføre problemer.

Står akvariet ligeledes på et ujævnt underlag, som fx et plankegulv, er der også større risiko for, at akvariet vrider sig og bliver utæt.

Akvarier på ujævne overfalder

Ofte er det en god idé at placere akvariet på en gummimåtte eller en flamingoplade, så evt. ujævnheder i akvariet eller møblet, du stiller det på, ikke skaber problemer, når akvariet bliver tungt af vand.

Akvarier på plankegulve

Hvis dine gulve ikke er solide, kan du anskaffe dig en solid spånplade at stille under akvariets ben. Pladen vil fordele trykket, så der ikke opstår ubalance.

Kan akvariet stå på et møbel?

Langt det sikreste er, at stille dit akvarie på et møbel der er bygget til det. Vælger du at stille et akvarie på en almindelig kommode eller lignende, er der ingen garanti for, at det holder. Helt små akvarier kan godt komme til at stå sikkert på et solidt møbel, men tænk over at et fyldt akvarie kan blive meget tungt. En tommelfingerregel siger, at et fyldt akvarie vejer lige så meget i kg som der er liter vand plus 30%. Et lille starter-akvarie på 54L kan derfor nemt komme over 70 kg, når det er sat op.

Her får du en guide til at beregne vægten af dit akvarie: Hvad vejer et akvarie?

TIP: Sørg for, at dit møbel er forankret til væggen. Et spinkelt møbel med megen vægt på toppen vil meget let kunne komme til at vælte.