De fleste, der har drømt om akvarier, har kigget på små akvarier og tænkt dem som oplagte. De er billigere, og de fylder ikke så meget – de er væsentligt lettere at indrette med, når man skal blive enig med en partner om, hvor i hjemmet, hobbyen skal have lov at være. Det virker som det oplagte første skridt ind i en spændende akvarieverden.
Selvom der ved første øjekast er mange fordele ved et lille akvarie, så gemmer der sig rigtig mange ulemper i dem, som man ikke sådan lige får øje på med det samme. Små akvarier kan nemlig være rigtig svære at holde, og i langt de fleste tilfælde kan fiskene ikke overleve. Derfor sætter det hurtigt en stopper for hvad der kunne være blevet en rigtig dejlig besættelse.
Herunder har vi samlet, hvad du bør tænke over, hvis du overvejer, at anskaffe et mindre akvarie.
Guide: Sådan holde du et lille akvarie
Vigtigst er at holde sig dyrenes trivsel for øje, når du overvejer at holde fisk i små akvarier. Selvom små akvarier kan være praktiske og pladsbesparende, kan de også have visse ulemper og begrænsninger, når det kommer til dyrevelfærd. Her er nogle af de vigtigste faktorer at overveje, når du beslutter dig for at holde fisk i små akvarier:
- Størrelse: Fisk har brug for tilstrækkelig plads til at svømme og udføre deres naturlige adfærd. Derfor er det vigtigt at vælge en passende størrelse på akvariet, der passer til antallet og størrelsen af de fisk, du ønsker at holde.
- Vandkvalitet: Små akvarier har en tendens til at have større koncentrationer af giftige stoffer som ammoniak, nitrit og nitrat, da der er mindre vand til at fortynde dem. Det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksom på vandkvaliteten og sikre, at den er i orden for at opretholde en sund og stabil miljø for fiskene.
- Filter og iltning: God filtrering og luftning er afgørende for at opretholde en sund balance i akvariet. Det er vigtigt at vælge en filter og luftningsudstyr, der passer til størrelsen på akvariet og mængden af fisk. Du får heller ikke meget hjælp fra beplantning, som du ellers ville gøre, da der simpelthen ikke er særligt meget plads til at have mange planter i akvariet.
- Fiskearter: Ikke alle fiskearter er velegnede til små akvarier. Det er vigtigt at vælge fiskearter, der passer til størrelsen på akvariet og er kompatible med hinanden. Nogle fiskearter har brug for mere plads end andre og er mere tilbøjelige til at producere affaldsstoffer.
- Fodring: Fodring af fiskene i små akvarier kan også være en udfordring. Overfodring fører lynhurtigt til overskydende affaldsstoffer og forurening af vandet. Det er vigtigt at fodre fiskene i små mængder og regelmæssigt for at undgå dette.
Det er ikke nødvendigvis dårligt at holde fisk i små akvarier, men det er vigtigt at tage hensyn til ovenstående faktorer for at sikre, at fiskene trives og lever et sundt og lykkeligt liv.
Er der nogle fisk, der kan trives i akvarier på mindre end 20 liter?
Det er ikke nogen lang liste, men her er forslag til akvariedyr, der kan overleve i akvarier på mindre end 20 liter:
- Kampfisk. De er meget populære for deres skønhed og deres evne til at trives i små akvarier. De har brug for mindst 5 liter vand. Du kan holde én ad gangen. Læs om kampfisk.
- Rejer: Små rejearter som Rød kirsebærreje kan trives i små akvarier. De er også godt egnet til at rense akvariet.
- Snegle: Små snegle er også et godt valg til små akvarier. De hjælper med at opretholde et sundt miljø ved at spise alger og dødt plantemateriale.
Husk, at selvom du vælger arter, der kan klare sig med meget lidt vand, så er det stadig meget vanskeligt, at holde vandet sundt og rent nok til at de kan overleve.
Vælg et lidt større: Fisk til 54-liters akvarie
Rigtig mange akvarister er startet med et 54-liters akvarie. De fleste begyndersæt har den størrelse, og selvom det stadig er i den meget lille ende, så kan man sagtens få succes med denne størrelse. De ovenstående faktorer gælder stadig, men hvis du vælger de rette arter, og ikke overbefolker akvariet, så er 54-liter en rigtig fin størrelse at have små fiskearter i.
TIP: En god tommefingeregel er, at du kan have 1 cm fisk pr liter. Eksempelvis kræver en fisk på 5 cm som regel 5 liter vand.
Her er nogle fisk, der kan trives i et 54-liters akvarium:
- Neontetra (Paracheirodon innesi) – vil gerne holdes i stimer. Læs om neontetra.
- Kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi) – vil gerne holdes i stimer.
- Guppy (Poecilia reticulata) – formeres let. Læs om guppy.
- Platy (Xiphophorus maculatus) – formeres let.
- Molly (Poecilia sphenops) – formeres let. Læs om sort molly.
- Kampfisk (Betta splendens) – holdes én ad gangen.
- Honninggurami (Trichogaster chuna)
- Dværgcichlide (Apistogramma spp.)
- Plettet pansermalle (Corydoras paleatus) – vil gerne holdes i stimer.
- Rødmundetetra (Hemigrammus bleheri) – vil gerne holdes i stimer.
Det er vigtigt at bemærke, at man ikke bør overbelægge akvariet med fisk, da det kan føre til dårlig vandkvalitet og fiskehelbred. Det anbefales at holde et forhold på 1 liter vand pr. 1 cm fisk for at sikre, at akvariet har tilstrækkelig plads og vandmængde til at opretholde et sundt og stabilt miljø for fiskene.
Hvilke fisk kan trives i bowler?
Bowler er måske den mest udskældt måde at holde dyr i hjemmet. Der kan være meget lidt vand i bowlen, og den runde form er ikke god for langt de fleste fisk. Langt de fleste akvarister afskriver bowler totalt.
Bowler har en tendens til at blive forurenet hurtigere, hvilket kan føre til dårlig vandkvalitet og fiskehelbred. Det anbefales regelmæssigt at skifte vandet for at sikre, at fiskene har et sundt miljø.
Fisk, der kan overleve i en stor bowle:
- Kampfisk. Bowler større end 5 liter.
- Et par guppyer. Bowler større end 10 liter.
- Et par neontetra. Bowler større end 10 liter.
Akvariedyr til små akvarier
Problemet med de små akvarier kommer ofte, når man insisterer på, at der skal fisk i et akvarie, for at det er spændende. Små akvarier kan sagtens være spændende og dekorative med andre indbyggere end akvariefisk. Et lille rejeakvarie kan fx sagtens stå og stråle grønt og frodigt på et skrivebord eller på en kommode i en stue.
Rejer der passer godt til små akvarier
- Kirsebærreje (Neocaridina heteropoda var. “red”)
- Gule sakura-rejer (Neocaridina heteropoda var. “yellow”)
- Blå tigerreje (Caridina cantonensis var. “blue tiger”)
- Amanoreje (Caridina multidentata)
- Bi-reje (Caridina cf. cantonensis)
- Sort reje (Caridina cf. propinqua)
Snegle der passer godt til små akvarier
- Posthornsnegl (Planorbarius corneus)
- Blæresnegl (Physella acuta)
- Malaysisk sandsnegl (Melanoides tuberculata)
- Helenasnegl (Clea helena)
- Rød racer snegl (Neritina natalensis)
Læs videre: Undgå alger i akvariet